Barffi.net
Riikan Hauska Koirakoulu
Reviiri Eläinlääkäriasema

Myrkytys

www.reviiri.info/sites/default/files/Koiran-ensiapuohjeet.pdf

Myrkytykset

Selvitä, jos mahdollista, mille myrkylle (vaikuttava aine, kauppanimi) ja kuinka lemmikki on altistunut (syönyt, saanut iholle tai hengittänyt), milloin ja kuinka paljon koira on saanut myrkkyä sekä eläimen yleistila (yleiskunto, limakalvojen väri, tajunnan taso).

Ensiapu: Eläintä ei tule oksettaa, jos et tiedä, mitä se on nauttinut. Koiraa ei saa myöskään oksennuttaa, mikäli tajunnan taso on laskenut tai koiralla on muuten yleisoireita (mm. kohtaus päällä, sekava, hengitysvaikeuksia) tai lemmikki on syönyt jotain terävää, syövyttävää, hapanta tai emäksistä ainetta. Tarvittaessa kotona oksennuttaminen onnistuu kotona parhaiten 3 % vetyperoksidiliuoksella, annos koiralle 2 ml/kg (max 50 ml) ja annos voidaan toistaa 15 min kuluttua. Oksennuttaminen tulee tehdä pikemmiten: yli 4 h:n jälkeen ei kannata oksennuttaa muuten kuin tietyissä tapauksissa: esim. kun koira on syönyt vierasesineen, luita, suklaata tai purkkaa. Ennen oksennuttamista, koiralle kannattaa antaa pehmeää ruokaa, jolloin oksennuttaminen onnistuu paremmin. Oksennuttamista ei tule tehdä suolalla mahdollisen natrium-myrkytyksen takia.

Oireet: heikotus, oksentelu, kouristukset, nopeutunut sydämen syke, neurologiset oireet, kooma ja kuolema. Lääkehiili on pääsääntöisesti erittäin hyvä ensiapu myrkytystapauksissa. Lääkehiilen (esim. Carbomix-rakeet) annos koiralle on 1-4 g/kg. Jos myrkky on joutunut hengitysteihin, vie eläin raikkaaseen ulkoilmaan. Huuhtele silmiin, iholle tai suuhun joutunut myrkky välittömästi pois runsaalla vedellä.

Rotanmyrkyt

Nykyiset rotanmyrkyt aiheuttavat oireita jo pienillä annoksilla ja vaikuttavat pitkään. Myrkytyksen voi saada myös syötyään rotanmyrkkyyn kuolleen hiiren tai rotan. Rotanmyrkyt aiheuttavat verenvuotoa vähentämällä hyytymistekijöitä.

Oireet: saattavat näkyä vasta usean päivän (2-5 päivän) kuluttua myrkyn syömisestä ja voivat olla hyvin erilaisia: apaattisuus, yskä, vaikeutunut hengittäminen, heikkous, neurologiset oireet, kkikuolema. Verenvuodot voivat näkyä ulospäin esim. mustelmina, verenpurkaumina silmissä, verisenä ripulina/oksennuksena tai verenvuodot voivat olla sisäisiä.

Ensiapu: välitön oksennuttaminen: annetaan 3 % vetyperoksidiliuosta 2 ml/kg (max 50 ml), annos voidaan toistaa 15 min kuluttua sekä sen jälkeen lääkehiilen anto (annos 1-4 g/kg, esim. Carbomix-rakeet). Lääkehiiltä annettaessa tulee huolehtia riittävästä nesteytyksestä. Rotanmyrkytysepäily vaatii eläinlääkärin hoitoa: hyytymisaikojen (PT, APTT) määrittämistä ja mahdollisesti K-vitamiinilääkitystä sekä tukihoitoa: mm. happi, nesteytys.

Suklaamyrkytys

Oireet: aiheuttavat kaakaon sisältämät aineet teobromiini ja kofeiini. Koiralle myrkyllinen annos teobromiinia on 100–250 mg/kg. Myrkyllisiä annoksia:
· tumma kaakaojauhe 0,8-1,4 g/kg
· tumma leivontasuklaa 1,4 g/kg
· kaakaojuomajauhe 4 g/kg
· tumma makeutettu suklaa 4 g/kg
· maitosuklaa 10-13 g/kg
· valkoinen suklaa 2273 g/kg
Oireet voivat alkavat 1-4 h kuluessa ja kestävät 12-72 h (teobromiini imeytyy hitaasti). Oireina havaitaan oksentelu, ripuli, mahakivut, levottomuus, lisääntynyt juominen ja pissaaminen, tiheentynyt hengitys, läähätys, lihasnykäykset, kouristelu, hengityslama ja sydänpysähdys.

Ensiapu: koira tulee oksennuttaa; kotona annetaan 3 % vetyperoksidiliuosta 2 ml/kg (max 50 ml), annos voidaan toistaa 15 min kuluttua. Oksennuttaminen voi olla hyödyllistä jopa 2-6 h suklaan syömisestä. Koiralle annettaan lääkehiiltä (annos 1-4 g/kg, esim. Carbomix-rakeet). Lääkehiiltä annettaessa tulee huolehtia riittävästä nesteytyksestä. Ensiavun jälkeen tulee ottaa yhteys eläinlääkäriin.

Ksylitolimyrkytys

Ksylitoli aiheuttaa voimakkaan insuliinin erittymisen haimasta ja siten liian alhaiseen veren sokeritason. Veren sokeritaso voi laskea 10-15 minuutissa vaarallisen alhaiseksi ja jopa 1 purkkatyyny/10 kg voi aiheuttaa oireita.

Oireet: havaitaan oksentelua, väsymystä, tärinää, kouristelua, shokki, kooma ja kuolema.

Ensiapu: koira tulee välittömästi oksennuttaa (kotona annetaan 3 % vetyperoksidiliuosta 2 ml/kg (max 50 ml), annos voidaan toistaa 15 min kuluttua). Lääkehiilestä on vähän hyötyä, koska se imee huonosti ksylitolia. Alhaisen veren sokeritason vuoksi koiralle tulee antaa ensiapuna hunajaa tai sokerivettä ikeniin ja syöttää ruokaa. Ensiavun jälkeen ota yhteys eläinlääkäriin. Ksylitolimyrkytyksiin voi liittyä myös akuutti maksavaurio.
 
Viinirypäle- ja rusinamyrkytys

Myrkytyksen aiheuttava aine on vielä tuntematon. Kaikki koirat (jopa 50 %) eivät saa myrkytysoireita. Oireiden ei uskota riippuvan annosmäärästä.

Oireet: havaitaan oksentelua, lisääntynyttä juomista, pissaamista, ruokahaluttomuutta.
Myrkky aiheuttaa munuaisvaurion koirilla.

Ensiapu: kannattaa oksennuttaa (kotona annetaan 3 % vetyperoksidiliuosta 2 ml/kg (max 50 ml), annos voidaan toistaa 15 min kuluttua ) jopa usean tunnin kuluttua, koska myrkyn imeytyminen on hidasta. Lääkehiiltä (annos 1-4 g/kg, esim. Carbomix-rakeet) voi antaa, hyödyllisyydestä ei olla vielä varmoja. Ensiavun jälkeen ota yhteys eläinlääkäriin, sillä mahdollinen munuaisvaurio vaatii eläinlääkärihoitoa.

Sipulimyrkytys

Myrkytystä aiheuttavat tavalliset sipulit, valkosipuli, ruohosipuli ja purjo tuoreena, kuivattuna ja kypsennettynä. Myrkytys saa aikaan muutoksen veren punasoluissa aiheuttaen punasolujen hajoamisen, mikä johtaa anemiaan.

Oireet: havaitaan anemiaa; vaaleat limakalvot, väsyneisyyttä, oksentelua ja ripulia, pissa voi olla veristä. Oireiden alkuun voi mennä jopa useita päiviä ja oireet voivat kestää 2-3 viikkoa.

Ensiapu: oksennuttaminen: kotona annetaan 3 % vetyperoksidiliuosta 2 ml/kg (max 50 ml), annos voidaan toistaa 15 min kuluttua. Ensiapuna oksennuttamisen jälkeen annetaan lääkehiiltä (annos 1-4 g/kg, esim. Carbomix-rakeet).

Sinilevämyrkytys

Sinilevät tuottavat koiralle vaarallisia hermo- ja maksamyrkkyjä. Sinilevämyrkytys voi olla erittäin vaarallinen, henkeä uhkaava.

Oireet: havaitaan pahoinvointia, oksentelua, ripulia, tärinää, levottomuutta, kouristelua. Oireet alkavat erittäin nopeasti, mikäli koira on juonut sinilevävettä tai nuollut turkkiaan uituaan sinilevävedessä. Pelkkä turkin nuoleminenkin voi altistaa koiran tappavalle annokselle. Myrkytys voi aiheuttaa kuoleman jopa minuuteissa-tunneissa (aiheuttajana hermomyrkky).

Ensiapu: välitön oksennuttaminen: 3 % vetyperoksidiliuosta 2 ml/kg (max 50 ml), annos voidaan toistaa 15 min kuluttua ja lääkehiilen anto: annos 1-4 g/kg, esim. Carbomix-rakeet. Koira tulee myös pestä sampoolla ja puhtaalla vedellä. Sinilevämyrkytykseen ei ole vastaainetta, vaan hoito perustuu tukihoitoon. Hoito on useimmiten tuloksetonta ja myrkytys johtaa usein kuolemaan.