Barffi.net
Riikan Hauska Koirakoulu
Reviiri Eläinlääkäriasema

Elvytys

www.reviiri.info/sites/default/files/Koiran-ensiapuohjeet.pdf

Shokki

Shokki on verenkierron vakava häiriötila, jossa veren määrä on riittämätön tai verenkierto on heikentynyt. Solut eivät saa riittävästi happea ja ravinteita eikä kuona-aineita ja hiilidioksidia saada poistettua soluista. Taustalla olevia syitä voivat olla esim. massiivinen verenvuoto, palovammat, lämpöhalvaus, anafylaktiset yliherkkyysreaktiot, voimakas kipu, sydämen toimintahäiriöt ja verenmyrkytys.

Oireet: Shokkipotilas on veltto, pulssi on kohonnut, limakalvot ovat vaaleat ja raajat viileät.

Ensiapu: Eläin tulee asettaa oikealle kyljelle, kaula suoraksi ojennettuna ja takapää hiukan koholle. Eläimen kieli vedetään ulos ja tarkistetaan, että hengitystiet ovat auki. Tukokset sijaitsevat usein nielussa, joten katso aina nieluun. Jos havaitset tukoksen, voit yrittää roikottaa takajaloista pientä koiraa/kissaa tai nostaa isompaa koiraa takajaloista ylös ja läimäyttää selkään viisi kertaa lapaluiden väliin. Kokeile myös Heimlichin otetta, jos muut keinot eivät auta: paina voimakkaasti ja äkillisesti vatsaa, jolloin keuhkot ja hengitystiet tyhjentyvät ja vieras esine lennähtää ulos paineen vaikutuksesta. Pidä shokkieläin lämpimänä ja tyrehdytä massiiviset ulkoiset verenvuodot. Shokki on erittäin hengenvaarallinen tila ja lemmikki on välittömästi vietävä eläinlääkärille.

Elvytys: Jos syke tuntuu, mutta eläin ei hengitä, aloitetaan tekohengitys. Tarkista aina ensin, että ilmatiet ovat auki. Eläimen suu suljetaan ja puhalletaan sieraimien kautta 10–12 puhallusta minuutissa. Jos sydän on pysähtynyt, aloitetaan sydänhieronta. Lemmikin sydämen sykkeen tuntee parhaiten eläimen maatessa oikealla kyljellään painamalla kämmen vasemman kyynärnivelen taakse rintakehän päälle. Eläin asetetaan oikealle kyljelleen. Pienellä eläimellä (< 7 kg) laitetaan sormet sydämen kohdalle rintakehän molemmin puolin ja suuremmilla lemmikeillä kämmenet laitetaan päällekkäin vasemman kyynärnivelen taakse rintakehän päälle korkeimmalle kohdalle. Aloitetaan tasaiset painallukset; koiralla 100–120 kertaa/minuutissa. Sydänhieronnassa ei saa pitää taukoja. Jos sekä hengitys että sydän ovat pysähtyneet ja lemmikkiä elvyttää vain yksi henkilö, tulisi antaa 30 painallusta ja 2 puhallusta vuorotellen jatkuvasti, kunnes lemmikki saadaan eläinlääkärin hoitoon. Nykysuosituksena sydänhieronta menee tekohengityksen edelle, jotta verenkierrossa jäljellä oleva happi saadaan pumpattua aivoihin. 

www.kuono.fi/hadan-hetkella-nain-elvytat-elottoman-koiran/

Jos koirasi on lakannut hengittämästä, tekohengitys voi taata välttämättömän hapensaannin verenkiertoon. Opettelemalla tekohengityksen tekniikan, voit pelastaa koirasi elämän. Jos olet koskaan opetellut tekohengitystä ihmiselle, tulet huomaamaan, että siinä ei ole paljoakaan eroa verrattuna koiran tekohengitykseen.

Useimmissa tapauksissa tekohengitys ja elvytys pitävät koiran hengissä vain sen aikaa, että koira saadaan ammattiavun ulottuville. Jos koirallasi ilmenee sydän- tai hengitysongelmia, ota heti yhteyttä päivystävään eläinlääkäriin, jonka puhelinnumeron olet tallettanut puhelimeesi.

Tekohengitys

  • Kartoita ongelma ensin tarkistamalla hengitystiet, hengityksen ja verenkierron. Jos koira ei näytä hengittävän, kuuntele sen rintaa, kuuluuko sydämensyke tai ota pulssi.
  • Avaa koiran suu, tartu kieleen ja vedä se niin pitkälle ulos kuin mahdollista avaten näin suun takaosan, jotta hengitys pääsee paremmin kulkemaan.
  • Poista suusta eritteet, veri tai muu, mikä on tukkimassa hengitystä. Varo sormiasi, ettet saa puremaa.
  • Ota pois kaulapanta ja muut tiellä olevat esineet.
  • Jos eläimellä on nestettä kurkussa tai se on ollut hukkumaisillaan, roikuta sitä takajaloista pää alaspäin 15-30 sekuntia – mutta tarkista kuitenkin ensin, ettei sillä ole rajoittavia vammoja, kuten murtumia takajaloissa. Jos epäilet takajalassa olevan murtumia, pidä kiinni koiran vyötäröstä jalkojen sijaan. Saatat tarvita apua, jos koira on suurikokoinen.
  • Vedä koiran etujalat eteenpäin niin, että ne eivät ole rinnan päällä hankaloittamassa hengittämistä.
  • Jos koira ei aloita hengittämistä heti hengitysteiden avaamisen jälkeen, aloita tekohengitys. Sulje koiran suu ja tue sen kuonoa kädelläsi. Hengitä koiran nenään niin, että ilma kulkee nenästä keuhkoihin. Ole varovainen, ettet puhalla ilmaa liian voimakkaasti, koska koiran keuhkot ovat pienemmät kuin sinulla, eikä niihin mahdu niin paljon ilmaa.
  • Tarkkaile koiran rintaa nähdäksesi, meneekö ilmaa keuhkoihin. Poista suusi koiran nenältä ja toista noin 10 kertaa minuutissa. Varo, ettet hengitä sisäänpäin koiran sylkeä tai ilmaa sen keuhkoista.
  • Saatat joutua jatkamaan elvytystä 30-60 minuuttia, kunnes koira kykenee hengittämään itse.
  • Tarkistaaksesi sydämensykkeen laita kätesi koiran vatsan alaosalle ja siirrä kättä ylöspäin löytääksesi kolmannen tai neljännen kylkiluun

Elvytys

Jos et löydä sykettä, joudut aloittamaan paineluelvytyksen tekohengityksen lisäksi. Eläimeltä, joka ei hengitä, saattaa silti löytyä syke, mutta sydämen pysähdyttyä ei hengitystäkään voi tapahtua.

Laita koira ensin maahan oikealle kyljelleen kiinteälle pinnalle.

Kun on kyseessä pieni koira, laita sormenpääsi jommalle kummalle puolelle rintakehää (kolmannesta kuudenteen kylkiluuhun alhaalta laskettuna) ja paina hellästi sekunnin välein.

Kun on kyseessä suurempi koira, käytä kämmentäsi sormenpäiden sijaan.

Tekohengitystä tulee jatkaa samalla, joten joka viidennen painalluksen jälkeen puhalla ilmaa sieraimiin ja toista sykli. Tällä varmistetaan, että happea pääsee keuhkoihin, kun verenkierto lähtee uudelleen käyntiin.

Jos sydän ei ala sykkiä uudelleen kolmen minuutin jälkeen, ei valitettavasti mitään ole enää tehtävissä.