Barffi.net
Riikan Hauska Koirakoulu
Reviiri Eläinlääkäriasema

Pentuohjeita

OHJEITA PENNUN SAAPUESSA KOTIIN

Alla on hivenen ohjeita, pennun saapuessa uuteen kotiin. Kaikissa tilanteissa sinun tulisi kuitenkin voida kääntyä kasvattajan puoleen.

Laita näkyvälle paikalle (sekä puhelimeesi) päivystävän eläinlääkärin sekä kasvattajan puhelinnumerot.

 

Pennun kotiutuessa varaa itsellesi muutama päivä lomaa, jotta pentu ja sinä ehditte tottua ja tutustua toisiinne rauhassa. Pentua ei tule hankkia kiireiseen aikaan, vaan tuontiajankohta tulee rauhoittaa. Näin pennulle jää aikaa totutella uuteen laumaansa ja kotiinsa. Varsinkin lapset innostuvat pennusta helposti, mikä aiheuttaa pennulle stressiä. Pennun on annettava tutustua uuteen ympäristöön rauhassa ja sillä täytyy olla oma rauhallinen nukkumapaikka, missä sitä ei häiritä. Pentua on seurattava tarkasti, muista käyttää se ulkona aina ruokailun ja leikkien jälkeen sekä muutenkin pennun etsiessä pissapaikkaa, merkit siitä oppii melko nopeasti. Voit ripotella makupaloja lattialle, pennun saapuessa, jolloin sille jää heti positiivinen kuva uudesta kodistaan.

Hanki pennulle etukäteen vakuutus, juoma- ja ruokakuppi, makuualusta, leluja, kynsisakset, häkki (myöhempi kulkeminen esim. näyttelyissä helpottuu, kun koira osaa rentoutua omassa "turvapaikassa" häkissään. Huomioi, että häkin on oltava riittävän suuri jotta koira mahtuu siellä seisomaan ja makailemaan rentona myös aikuisena). Pentupaketissa saatavista tavaroista kannattaa kysyä kasvattajalta

 1. Pennulla on oltava oma, rauhallinen makuupaikka sekä oma ruoka- ja juomapaikka. Näissä paikoissa sitä ei saa häiritä.
 2. Älä kutsu heti ensimmäiseen viikkoon vieraita tutustumaan uuteen perheenjäseneen. Älä myöskään ensimmäisen viikon aikana lähde pennun kanssa "sosiaalistumaan", vaan tutustukaa kotiympäristössä ja ulkona lähialueella rauhassa toisiinne.
 3. Tutustu pentuun rauhallisesti ja pennun ehdoilla. Anna koiran tulla sinun luoksesi, vaikkapa makupalojen avulla.
 4. Koirien kynnet toivon mukaan leikataan ennen luovuttamista, joten sinun ei tarvitse heti alkuun tehdä sille epämiellyttäviä toimenpiteitä. Totuta kuitenkin muutaman päivän jälkeen koira syliisi (palkitse nameilla), jalkojen väliin, selkä alaspäin ja pää kohti sinua. Jatkossa kynsien leikkuu on helppo tehdä tässä asennossa.
 5. Opeta muutaman päivän jälkeen pentua olemaan yksin, alussa muutamia minuutteja kerrallaan.
 6. Totuta pentu kaulapantaan, pitämällä sitä noin puolisen tuntia kerrallaan. Totuttautuminen aloitetaan toivon mukaan jo kasvattajalla.
 7. Tee alkuun vain lyhyitä lenkkejä lähiympäristöön, älä anna vieraiden koirien tulla tervehtimään tai vieraiden ihmisten koskea pentuun, sen aika on myöhemmin. Anna pennun nuuskia rauhassa ja tutustua ympäristöönsä. Käytä lyhyttä normaalia talutus hihnaa, ei missään tapauksessa flexiä ennen kuin hihnakäytös on kunnossa.
 8. Älä toru pentua, vaikka se tekisi tarpeet sisälle, mutta kun se ulkona tekee tarpeensa, kehu sitä ja palkitse namilla.
 9. Lapset pitää opettaa olemaan pennun kanssa oikein: Pentua ei pidä halia tai rutistella, se tuntuu pennusta usein ahdistavalta. Ei saa juosta pentua kohti / pennusta poispäin, vaan liikkua rauhallisesti pennun ympärillä. Muutenkin kannattaa välttää äkillisiä liikkeitä, pentu ei ole vielä tottunut lasten vilkkauteen.
 10. Jos perheessä on ennestään koira (tai kissa), ensimmäisen kohtaamisen olisi hyvä tapahtua jossakin neutraalissa paikassa, esim. ulkona puistossa. Pieniä murinoita ei vielä kannata pelästyä, mutta jos tilanne kehittyy uhkaavaksi, on oltava mahdollisuus eristää koirat (kissat) toisistaan. Pidä huolta, että molemmilla on ruokarauha ja erillinen makuupaikka, ja että molempia huomioidaan riittävästi. Tutustuminen tapahtuu usein pikku hiljaa eikä eläimiä voi pakottaa tutustumaan toisiinsa. Ihmisen tulee olla tilanteissa mahdollisimman rauhallinen.
 11. Pennun terveydestä, ruokinnasta ja koulutuksesta tulisi kasvattajan antaa erilliset ohjeet.

 

Tee kodistasi ja ympäristöstä heti alusta alkaen pennulle turvallinen ja miellyttävä ympäristö 

Koirille vaarallisia aineita ovat muun muassa:

 1. xylitol (pienikin määrä tappaa)
 2. suklaa (tumma varsinkin)
 3. sipuli (varsinkin raakana haitallista)

On suositeltavaa hankkia koiralle vakuutus. Kysy ja vertaile vakuutuksia eri yhtiöistä ja valitse itsellesi sopivin.