Barffi.net
Riikan Hauska Koirakoulu
Reviiri Eläinlääkäriasema

Kehitysvaiheet

SOSIAALISTUMISKAUSI

Lähde: www.koiranomistajanperuskurssi.fi

Sosiaalistumiskausi on erittäin tärkeä kehityskausi, joka yhdessä perimän kanssa vaikuttaa pennun kehittymiseen täysipainoiseksi aikuiseksi. Syntymästään vähintään 7–8 viikon ikään pentu viettää aikansa emänsä ja sisarustensa luona syntymäkodissaan. Siksi emällä ja kasvattajan toiminnalla onkin suuri merkitys pennun sosiaalistumiseen ja kehitykseen.

Ensimmäiset kolme elinviikkoa pennut lähinnä syövät ja nukkuvat. Emon hoiva on erittäin tärkeää niin fysiologiselta kuin psyykkiseltä kannalta. 3–7 viikon ikäinen pentu sosiaalistuu ulkoiseen ympäristöönsä: emoonsa ja sisaruksiinsa, hoitaviin ihmisiin, ympäristöön ja sen ääniin. Ympäristön monipuolisuus on tärkeää pentujen henkiselle kehitykselle.

Koiralla on 1-3 kuukauden iässä tärkeä sosiaalistumiskausi. Koiralla on sosiaalistumisen herkkyyskauden aikana luonnollinen halu tutkia ympäristöään ja tutustua siellä esiintyviin uusiin asioihin.  Pentua on hyvä sosiaalistaa joka päivä tasaisesti. Yhden päivän aikana pentu kykenee ottamaan vastaan uusia asioita vain tietyn määrän ja liiallinen uusien asioiden kohtaaminen saattaa aiheuttaa pennulle stressiä. Pennulle tulee tarjota paljon positiivisia kokemuksia. Sosiaalistamisen tulee olla täysin vapaata pakotteista ja pennulle vapaaehtoista.

Myöhäinen sosiaalistumiskausi 8–12 vk

Pennuilla on vielä paljon opittavaa emältään, vaikka ne olisivat vieroittuneet imemisestäNämä viikot ovat pennun kehityksessä nopean oppimisen kautta. Pentu oppii ja ottaa vastaan enemmän kuin koko elämänsä aikana yhteensä. Sosiaalistumiskaudella pentu tottuu helposti sille esiteltyihin asioihin ja alkaa pian pitää niitä osana normaalia elämää. Tähän ikävaiheeseen kannattaa panostaa, sillä sosiaalistumisiän jälkeen pentu kyllä tottuu kaikkiin uusiin paikkoihin ja tilanteisiin, mutta se ei enää liitä niitä mielessään osaksi ”normaalia elämää”.

7–10 viikkoa

Pentu on valmis muuttamaan uuteen kotiin aikaisintaan 7-8 viikon iässä. Monien koirien kehityksen kannalta voi olla hyvä odottaa vielä pidempäänkin. Tässä iässä sosiaalistumisen herkkyyskausi on voimakkaimmillaan, joten pennulle kannattaa antaa runsaasti uusia kokemuksia. Pentu voi hyvin totutella jo ennen varsinaista kodinvaihtoa autoiluun, uuteen kotiinsa ja muihinkin paikkoihin pentuesisarustensa ja emän kanssa, jos se vain kasvattajalle sopii ja saatte asian yhdessä järjestettyä. Silloin uusi koti on pennulle jo tuttu, kun se lopulta muuttaa luoksenne.

Pennulle on suuri muutos lähteä tutusta sisaruslaumasta ja emon hoivasta uuteen kotiin, joten sen pitää saada ensin rauhassa tutustua uuteen perheeseensä ja uuteen ympäristöönsä. Muiden ihmisten ja vieraiden paikkojen aika on vasta hieman myöhemmin, kun pentu on ehtinyt kotiutua.

Pentu tottuu yleensä vajaassa viikossa uuteen kotiinsa ja on ehtinyt tutustua kunnolla kaikkiin perheenjäseniinsä, joten se on valmis tutustumaan ympäröivään maailmaan. Uuden elinympäristön uusissa tilanteissa pennun kokemusten on oltava mahdollisimman myönteisiä, sillä kielteiset kokemukset saattavat vaikuttaa koiran käyttäytymiseen myöhemmin.

Emä on hoitanut pentuaan hellyydellä, ja pentu on saanut kasvattajan luona paljon hoivaa osakseen. Uudessa kodissa pennun tulee saada samanlaista kohtelua eli sitä pitää alusta lähtien käsitellä varmoin ottein, silitellä ja leikkiä sen kanssa usein. Pentua pitää totuttaa kaikenlaisen käsittelyyn, kuten turkin hoitoon, kynsien leikkaamiseen ja korvien putsaamiseen. Uuteen kotiin siirryttyään pentu tapaa paljon uusia ihmisiä, ja on erittäin tärkeää, että pentu saa ihmisistä myönteisiä kokemuksia.

10–12 viikkoa

Tässä iässä pentu on ollut uudessa kodissaan muutaman viikon ajan ja sopeutunut uuteen perheeseensä ja ympäristöönsä. Pentua kannattaa totuttaa ympäröivään maailmaan ottamalla mukaan eri tilanteisiin. Koska jokainen pentu reagoi asioihin yksilöllisesti, on turha verrata pentua muihin pentuihin. Pentu tarvitsee vielä paljon unta ja nukkuukin vielä suurimman osan vuorokaudesta. 12 viikon tienoilla sosiaalistumiskausi alkaa päättyä. Uusien asioiden esittely saattaisi olla aiempaa hankalampaa, mutta onneksi monipuoliset sosiaalistumismahdollisuudet aiempina viikkoina kantavat nyt hedelmää: pentu on luultavasti yleistänyt luottamuksensa eli suhtautuu positiivisesti myös uusiin tilanteisiin.

Täällä näytämme pennun kehityskaaren kuvilla, kertoen mitä kehitystä milläkin elinvuorokausilla tapahtuu:

Videoita eri vuorokausilta nähtävissä youtubessa: www.youtube.com/playlist?list=PLYB84jlq69MQ4rIr_tDEE3DmtyvJQe9qj

1 viikko

Ensimmäisen viikon aikana pennut eivät oikeastaan tee muuta kuin nukkuvat ja syövät. Emä viettää aikansa tiiviisti pentulaatikossa syöttäen pentuja sekä putsaten eli nuollen pentuja. Myös tarpeet tehdään pääsääntöisesti emän nuollessa (suolen toiminnan edistäminen) ja siten myös pesäpaikka pysyy hyvin puhtaana. Emä poistuu laatikosta vain hätäisesti omille tarpeilleen ja kiirehtii nopeasti takaisin pentujen luokse.

1vrk

Vastasyntynyt saa emältä ternimaidon, joka sisältää vasta-aineita ja muita immuunijärjestelmälle tärkeitä aineita, jotka suojaavat pentua.

2 vrk

Pennut liikkuvat vain ryömimällä. 

4 vrk

5 vrk

2. viikko
Pennut alkavat liikkua enemmän ja tämän viikon lopulla harjoittelevat jo haparoivia askelia. Korvat ja silmät aukeavat. Emoon ja sisaruksiin aletaan ottaa kontaktia muutenkin kuin imemisen muodossa.

10 vrk

Pennut oppivat liikehtimään paremmin, kehonhallinta kehittyy. Päästään jo eri asentoihinkin nukkumaan ja opitaan tämä niin tyypillinen tolleriasento selällään jalat kattoa kohden :-) Aikaisimmillaan silmät alkavat aueta näillä main, tosin alkuun vain kapealle viirulle ja näkökyvyn kehittyminen vie päiviä aikaa. Myös korvien aukeaminen ajoittuu näille main, voidaan huomata pentujen reagoivan erilaisiin ääniin.

12 vrk

Itsenäistyminen alkaa ja enää ei tarvitse aina olla yhdessä kasassa toisissa kiinni. Kehon lämmönsäätely alkaa toimia paremmin. Ensimmäisiä jaloillenousuyrityksiä tapahtuu näillä main, meno on horjuvaa ja pyllähtelevää :)

13 vrk

Ensimmäiset selkeät tunnustelut tapahtuvat tietenkin emää kohtaan. Ei käydä enää vain syömässä, vaan emää tunnustellaan myös muualta, kuten kuonosta, silmistä ja korvista. Opetellaan sosiaalisia merkkejä, pientä hännänheilutusta.

14 vrk

Voi sitä riemun päivää, kun silmät avautuvat kunnolla. Nyt nähdään maailma täysin eri tavalla. Pikkuhiljaa aletaan reagoida valoon ja liikkeeseen.

3. viikko
Pennut liikkuvat enemmän. Niiden kynnet leikataan ensimmäistä kertaa 3. viikon alussa, tarpeen mukaan jo aiemmin. 3. viikon lopulla pennut madotetaan ensimmäistä kertaa, yhdessä emän kanssa. Pennut voivat tutustua lauman muihin koiriin emän ehdoilla. Laatikkoon tuodaan jo leluja ja erilaisia materiaaleja, joihin pennut saavat tutustua. Ääntely lisääntyy, laatikosta kuuluu jo murinaa, haukahtelun tapailua ja muita koiramaisia äännähdyksiä. Viimeistään tällä viikolla pennut oppivat virtsaamaan ja ulostamaan ilman emon apua, joten laatikon siivousurakka kasvattajalla alkaa..

Emä voi sallia myös muiden lauman jäsenten tutustumisen pentuihin. Tämä on hyvin emäkohtaista ja tutustumisen kanssa täytyy aina edetä emän ehdoilla!

18 vrk

Uusi lauma on muodostunut ja pennut nukkuvat tyytyväisinä "isosiskon" kainalossa.

19 vrk

Ensimmäiset kisailut alkavat sekä opettelu itsensä puolustamiseen. Pentulaatikosta aletaan kuulla yninän lisäsi murahtelua, haukahtelun opettelua ja kaikkia muitakin koiramaisia ääniä :)

20 vrk

Lelut tuotiin laatikkoon ja innolla tutustutaan uusiin materiaaleihin, väreihin ja muotoihin.

4.viikko
Kiinteään ruokaan tutustuminen aloitetaan neljännen viikon alussa. Mikäli emon maito ei riitä, aikaisimmillaan kiinteää ruokaa voi varovasti antaa jo kolmannella viikolla. Sosiaalisten taitojen kehitys on huimaa. Pennut leikkivät ja "tappelevat" jo keskenään, harjoitellen koirana olon taitoja. Myös lauman muut koirat voivat jo leikkiä pentujen kanssa, pentujen ehdoilla. Emo imettää pentuja edelleen, mutta kiinteä ruoka on yhä suuremmassa roolissa pentujen ravintoa viikon kuluessa. Säiden salliessa ensimmäiset ulkoilut voidaan ajoittaa tälle viikolle. Pentujen elintilaa laajennetaan laatikon ulkopuolelle.

22 vrk

Ensimmäinen tutustuminen kiinteään ruokaan ajoittui neljännen elinviikon alkuun. Meillä ensimmäiset ateriat olivat huoneenlämpöistä sika-nautajauhelihaa ja hyvin maistui pennuille!

25 vrk

Neljännellä viikolla sosiaaliset taidot kehittyvät huimaa vauhtia. Leikitään niin sisarusten kuin lelujenkin kanssa. On tärkeää tarjota pennuille paljon virikkeitä, jotta niiden motoriikan kehitys ja rohkea kaikkeen uuteen tutustuminen saa rakennuspalikoita!

26 vrk

Pennut liikkuvat jo paljon ja niiden elintilan vaatimus kasvaa. Meillä otettiin tässä vaiheessa käyttöön toinenkin pentuhuone, eli rallit huoneiden välillä ja riittävä virikemäärä mahdollistuivat.

27 vrk

Leikkiminen lauman muiden koirien kanssa lisääntyy. Pennut "puhuvat jo koiraa" ja muutkin koirat kuin emo ymmärtävät niiden elkeitä ja leikkikutsuja.

 

5.viikko
Tämän viikon aikana pennut ja emä madotetaan toiseen kertaan. Kynsiä leikataan aina tarpeen mukaan. Pentuja voidaan alkaa jo totuttaa pantoihin. Säiden mukaan aikaa vietetään ulkona, telmien ja harjoitellen motorisia taitoja tunti kaksi päivässä. 

30 vrk
Pennut viettävät aikaa ulkoillen säiden salliessa tunnin kaksi päivässä. Ne pääsevät harjoittamaan motorisia taitojaan juoksu- ja painileikkien muodossa. Myös lauman muut koirat osallistuvat touhuihin ja näin opettavat pennuille tärkeitä sosiaalisia taitoja. Pennut, emä ja lauman muut koirat saavat toisen madotuksen näillä vuorokausin.


31 vrk
Pennuille on tärkeää tarjota erilaisia motoriikkaa kehittäviä materiaaleja kuten putkia ja kuutioita, joissa ne voivat leikkiä.Näin luodaan jo alkua tuleville harrastuksille, kuten agilitylle.



33 vrk

Ulkoilut ovat yhä tärkeämpi osa päivärutiineja. Emo imettää pentuja edelleen, mutta maidon osuus ruokavaliossa alkaa hävitä kiinteälle ravinnolle.

34 vrk
Pentujen totuttaminen riistaan aloitetaan näillä main. Tämä ikä on pennuille luontaista uteliaisuuden aikaa ja ne haistelevat, maistelevat ja ottavat suuhunsa ennakkoluulottomasti asioita.
Meillä tolleripennut totutetaan varikseen, pupuun ja lokkiin, riistoihin joita käytetään myös noutajien taipumuskokeissa.

36 vrk
Leikeissä pentuesisarusten ja lauman muiden koirien kanssa opitaan tärkeitä asioita, kuten alistusmiseleet.

38 vrk
Varsinkin talvipennut jäävät paitsi kosketusta veteen, ellei kasvattaja ole kekseliäs. Meillä pennuille tuotiin ensin sisälle ja myöhemmin ulos uima-altaat, joissa pystyi kahlailemaan ja jonne leikin tiimoissa välillä pyllähdettiin oikein kunnolla. Kaikki pennut oppivat nopeasti että vesi on mukava elemenetti ja kenelläkään ei ole ollut ongelmia uimisen nopean oppimisen kanssa.

39 vrk
Emonmaidon, pentunappulan ja jauhelihan lisäksi pennuille alettiin näillä main antamaan raakoja luita järsittäväksi. Ne olivatkin erittäin mieluisia!

41 vrk
Ulkoiluajat pitenivät ja opiskeltiin tärkeitä koiraeläimen taitoja kuten kaivamista.

42 vrk
Pennut tutustuivat pupuun ja se olikin mielenkiintoinen riista.Jotkut pennuista olivat oikein innokkaita, yrittäen omia pupua itselleen,

44 vrk

 

 

45 vrk

46 vrk