Barffi.net
Riikan Hauska Koirakoulu
Reviiri Eläinlääkäriasema

TOKO

Tutustu lajiin myös:

http://www.kennelliitto.fi/koiraharrastukset/kokeet-ja-kilpailut/tottelevaisuuskoe

 

 

TOTTELEVAISUUSKOE ELI TOKO 

Tottelevaisuuskokeissa koira tekee ohjaajansa kanssa tiivistä yhteistyötä, kuunnellen, seuraten ja noudattaen ohjaajan vähäeleisiä käskyjä ilman palkkiota liikkeiden aikana tai niiden välillä. Toko on laji, jota jokaisen koiran kanssa olisi suotava harrastaa, jos ei kilpailumielessä niin hyvän yhteistyön rakentamiseksi. 

Tokon harjoittelun voi aloittaa jo pennun kanssa. Monet koirakoulut järjestävät pentukursseja, joille voi osallistua pääsääntöisesti heti kun rokotukset ovat kunnossa. Pentukursseilla keskitytään lähinnä kontaktin opetteluun, eli siihen että koira katsoo ja kuuntelee ohjaajaa, ympäristön virikkeistä huolimatta.

Toko sopii tollerille hyvin, sillä älykkäinä ja energisinä koirina ne nauttivat saadessaan tehdä työtä ohjaajansa kanssa palkan ansaitakseen. Haastetta lajissa tarjoaa tollerin monasti huonohko toistojen kestokyky, joka asettaa ohjaajan kekseliäisyyden koetukselle- miten harjoitukset pidetään mielekkäinä ja suoritukset sellaisina kuin ohjaaja haluaa, eikä sellaisina mitä tolleri haluaa ;)

Varsinaisiin tokokisoihin pääsee, kun koira on vähintään 10 kk ikäinen. Kisaluokat ovat alokasluokka eli alo, avoinluokka avo, voittajaluokka voi ja erikoisvoittajaluokka evl. Kokeissa liikkeet arvostelee tuomari ja käskyt ja ohjeet liikkeiden suorittamiseen antaa liikkeenohjaaja. 

Eri osa-alueiden liikkeillä on erisuuruiset kertoimet. Kokeen maksimipistemäärä on 200 ja 160 pistettä riittää 1- palkinnon saavuttamiseen. 2- palkinnon saa 140- alle 160 pisteellä ja 3- palkinnon 100- alle 140 pisteellä. Jos pisteet jäävät alle 100, koiraa ei palkita. Kun koira on saavuttanut kolme kertaa 1- palkinnon, saa se koulutustunnuksen TK1 ja vaihtaa kilpailuluokkaa avo- luokkaan. Meidän koiristamme Taikalla on TK1- tunnus. Luokkaa voi vaihtaa jo yhdellä 1- tuloksella, mikäli haluaa edetä nopeammin ylempiin luokkiin eikä tavoittele koulutustunnuksia.

Avoimeen luokkaan mentäessä liikkeitä tulee lisää, mm nouto sekä kaukokäskyt. Periaate on se, että jokainen luokka tuo lisähaastetta ja suorituksilta vaaditaan enemmän. Kun koira saavuttaa kolme 1- tulosta erikoisvoittajaluokasta ja sillä on näyttelypalkinto (vähintään hyvä), koirasta tulee Suomen Tottelevaisuusvalio FIN TVA.