Barffi.net
Riikan Hauska Koirakoulu
Reviiri Eläinlääkäriasema

Koulutus/temput

Yhteistä tekemistä, aivojumppaa koiralle ja monista tempuista on hyötyä myös käytännön tilanteissa sekä harrastuksissa.

Temppuja on rajaton määrä ja niiden tekeminen vahvistaa koiran ja omistajan välistä suhdetta. Temppuja tekemällä ohjataan myös koiran energia toimintaan mikä on luvallista. Aivotyötä olisi keskivertokoiralle hyvä järjestää päivittäin noin puolesta tunnista tuntiin, mutta sitä ei pidä tehdä yhteen menoon. Vaihtele opetusta eri tyyppisillä tempuilla ja vaihtele suorituspaikkaa. Muista, että aivojen käyttö on raskasta, älä ylirasita koiraa. Lopeta hiukan ennen, kuin koiran mielenkiinto alkaa hävitä.

Nämä kannattaisi opettaa jokaiselle koiralle:

Kontaktin ottaminen

Ensimmäisiä opetettavia asiota pennulle tulisi olla kontaktin ottaminen ohjaajaan. Pentu istuu ensin edessäsi ja myöhemmin jo opittuaan sivullasi. Ota nami ja nosta se läheltä pennun kuonoa omien silmiesi tasalle. Sano vihjesana (esim. pennun nimi, katso, tässä yms) ja kun pentu katsahtaa silmiisi, kehu "hyvä" ja anna nami palkkioksi. Toistoja muutamia aina sopivissa tilanteissa ja häiriötä vähitellen lisäten.

Luoksetulo

Aloita koulutus jo heti pennusta. Pidä pentu vapaana, odota että se ottaa kontaktin sinuun, mene kyykkyyn tai muuten herätä pennun mielenkiinto ja käske "tänne/tule/luokse" (tai mitä sanaa haluatkin käyttää) ja palkitse. Pennun mielenkiinnon herättämiseksi voit myös käyttää lelua, jota näyttämällä / kädessäsi heittelemällä pentu tn ryntää luoksesi, luoksetulosanan siivittämänä.  Aluksi täytyy olla kärsivällinen, sillä pentu ei alkuvaiheessa ymmärrä mistä on kyse. Muista kehuminen sekä palkitseminen, sillä luoksetulosta täytyy tulla koiralle mieluisin asia.

Luoksetulo (monta koiraa)

Mikäli itselläsi on monta koiraa, opeta koirille yhteinen kutsumakäsky, kuten meillä on opetettu "tytöt", jolloin saat kaikki koirat tulemaan kerralla.

Maahan

Ota nami käteen ja käsi nyrkkiin. Laita käsi maahan ja odota että koira menee maahan, jolloin heti nyrkki auki ja nami koiralle. Samalla hetkellä komenna "maahan". Sitten vaan toistoja.

Seuraaminen

Ota pentu vasemmalle puolellesi, pohkeesi kohdille istumaan. Ota namia (reilusti) vasempaan nyrkkiin, herätä pennun huomio nameihin ja astahda eteenpäin samalla sanoen "seuraa". Kun pentu tulee vasemmalla puolellasi eteenpäin namikäden perässä, kehu ja anna nami nyrkistä. Jatka muutamia askelia toistaen "seuraa" ja palkiten pentua aina muutamasta onnistuneesta askelesta. Tärkeää on, että pentu pysyy vasemman pohkeesi kohdilla, ei kulje edessäsi eikä takanasi. Kun tämä seuraamisen paikka ja alkeet on opittu, ala vähitellen nostaa namikättä ylemmäs ja harvenna palkkaamista. Kun harjoittelu etenee, opeta pentu istumaan vasemmalle puolellesi pohkeesi viereen aina kun pysähdyt.

Paikka

Käsket koiran maahan (tai istumaan) ja käsket "paikka". Otat yhden askeleen, odotat kaksi sekuntia ja palaat koiran luokse ja palkitset. Jos koira nousee, laitat uudelleen maahan ja toistat suorituksen niin monta kertaa kuin vaatii. Sitten vaan toistojen kautta pidennetään matkaa ja aikaa. Alussa voi olla hyvä käyttää avustajaa pitämään koira paikoillaan.

Luovuttaminen

Eräs tärkeimpiä pennulle opetettavia asioita on käskystä luovuttaminen. Jos pentu ottaa vaikkapa ulkona jotain epämääräistä suuhunsa, on sen oman terveyden ja turvallisuuden vuoksi tärkeää että tämän luvatta otetun asian saa siltä pois. Luovuttamista kannattaa harjoitella siten, että herätä pennun huomio johonkin asiaan, esim leluun. Älä alussa käytä pennun lempilelua, vaan jotain "arvottomampaa". Pentu ottaa lelun suuhunsa ja samalla hetkellä sanot "jätä/anna olla/irti" tms ja näytä pennulle namia tai mieluisampaa lelua. Tällöin pentu tavallisesti pudottaa ensin suuhun ottamansa ja vaihtaa sinun sille tarjoamaan namiin /leluun saaden vuolaat kehut. Paljon toistoja ja harjoituksia, luovutettavan asian "arvoa" pikkuhiljaa lisäten (esim alkuun riepu, lopulta lihapulla).

Vapaa

Käske "paikka" ja liiku yksi askel pois. Kun koira katsoo, sano "vapaa" ja palkitse. Harjoittelun myötä lisätään askelia. Kannattaa harjoitella kaikkialla, sisällä, pihalla, lenkillä…

Kierto/Rundi

Opeta koira kiertämään esteitä ja palaamaan takaisin. Ensin otetaan metrin mittainen tolppa/vastaava. Käsketään "kierrä" ja ohjataan koira namin avulla kiertämään keppi, pysyen itse koko ajan samalla puolella, kierron jälkeen heti palkka. Kun temppu on opittu, ohjataan koiraa käden liikkeellä vähän kauempaa ja palkitaan. Sitten vaan matkaa ja esteitä muutetaan opitun tason mukaisesti. Tästä tempusta on paljon hyötyä, lenkeillä koiran kiertäessä puun väärältä puolelta voit tällä tempulla ohjata sen takaisin. Agilityssä tämä on todella tarpeellinen, useasti tulee esteitä, joihin ohjaaminen kiertämällä on helpointa.

Kölli

Laita koira makuulle ja aloita tempun tekeminen kierimisen mukaisesti eli nami niskan taakse. Käske "kölli" ja heti kun koira on kyljellään palkitse. Toista suorituksia ja muista palkita useasti. Tämä temppu on hyödyllinen esimerkiksi kaikkien hoitotoimenpiteiden yhteydessä. Muista kuitenkin ettet tee temppua vain näihin toimenpiteisiin, koska hetken kuluttua koira muistaa, ettei tämä olekaan hauska temppu ja lopettaa tempun tekemisen.

 

Muita koulutuksia ja temppuja:

Renkaan läpi

Pidä aluksi rengasta maassa ja namin kanssa houkuttelet koiran läpi. Samalla toistat käskysanaa esim. rengas. Vähitellen nosta rengasta. Laita rengas johonkin kiinni tai toinen henkilö pitää, käske koira paikoilleen (tai henkilö pitää) ja käske rengas. Palkinto odottaa heti renkaan toisella puolella. Älä palkitse väärästä suorituksesta.

Suukko

Kyykisty koiran lähelle ja vie nami poskelle. Kun koira tökkää tai nuolaisee namun kohtaa poskessa sano käskysana suukko ja anna palkkio. Lukuisien toistojen jälkeen koira alkaa vähitellen tehdä tätä temppua pelkästä sanallisesta ohjeesta.

Kieriminen

Käske koira "maahan". Ota nami käteen ja vie se koiran pään sivulta niskan kautta toiselle puolelle. Koira saattaa oppia tämän kerrasta ja pyörähtää ympäri. Huomaat harjoittelun kautta missä namin pitää olla ja mistä kohdasta viedä toiselle puolelle, jotta koira tekee suorituksen oikein. Muista myös käsky "kieri" aina suorituksen aikana, jotta myöhemmin tekee suorituksen ilman namin kierrättämistä pään ympäri.

Takatassut seinää vasten

Ota paksu kirja, laita se lattialle ja odota että koira tekee (tarjoaa) jotain. Kun koiralla jompikumpi jalka tai molemmat on kirjan päällä, voit palkita sen. Tähän voi kulua hetki aikaa, voit vähän vaihdella omaa paikkaasi tätä nopeuttaaksesi. Kun seisominen takajaloilla kirjan päällä on opittu, siirretään kirja seinän viereen lattialle ja harjoitellaan tuloa siihen. Sen jälkeen korotetaan pinoa pikkuhiljaa. Jossain vaiheessa voit tehdä kirjojen päälle kaltevan pinnan, vaikka laudasta ja yrittää saada koira siihen. Sitten vaan harjoittelua ja kohta voit tehdä saman tempun vaikka pihalla kiveä, puunrunkoa tai ulkoseinää vasten. Muista tässäkin se käskysana, vaikkapa "taka" jota käsket aina suoritusta tehtäessä. Tämän tempun avulla voit opettaa koirasi seisomaan etujaloillaan, jos vaan tasapainoa koirallasi riittää.

Pyöriminen

Kun koira seisoo, ota nami ja lähde viemään sitä kohti koiran kylkeä. Kun koira alkaa kääntää päätään ja itseään namin suuntaan, anna vihjesana "pyöri". Anna nami kun koira on tehnyt täyden kierroksen palaten alkuperäiseen asentoonsa. Tempun voi opettaa molempiin suuntiin.

Tassun antaminen

Pyydä koira istumaan eteesi. Ota nami nyrkkiin ja nosta kätesi n koiran rinnan korkeudelle. Anna koiran itse hoksata mitä tehdä. Jossain vaiheessa koira nostaa tassua ja yrittää sillä saada namin nyrkistäsi. Tähän kohtaan vihjesana "tassu" ja käsi samantien auki, jolloin koira saa palkan. Tämän tempun koira oppii yleensä jo parilla- kolmella toistolla, sillä tassulla kokeilu on useimmille koirille luotevaa.

Peruuttaminen

Ota koira seisomaan eteensi. Laita nami nyrkkiin ja vie se lähelle koiran naamaa, Samalla ota askel koiraa kohti ja sano "peruuta". Koira ottaa askelen taaksepäin ja tästä heti palkka. Vähän kerrallaan lisää askelia jolloin koira joutuu peruuttamaan pidemmän matkan ennen palkan saantia. Tämä temppu kehittää erityisesti koiran takapään hallintaa ja käyttöä, josta on hyötyä monissa harrastuksissa kuten rallytokossa.

Jänis/orava

Ota koira istumaan eteesi. Mene polvillesi koiran tasolle, ota nami nyrkkiin ja nosta nyrkki koiran rinnan korkeudelle. Kuten tassun antamisen opettelussa, älä sano mitään vaan anna koiran itse keksiä mitä tehdä. Ensin koira kokeilee tassulla, pian kun namia ei ala kuulua, kovempaa tassulla ja lopulta turhautuessaan kahdella tassulla yhtä aikaa. Tästä nopeasti vihjesana "jänis/orava", nyrkki auki ja palkka koiralle.

Käden valinta

Laitetaan nami nyrkin sisään ja pidetään nyrkki melko alhaalla selkeästi koiran oikealla puolella. Kun koira koskettaa oikealla tassulla nyrkkiä käsketään esim "käsi" ja palkitaan välittömästi. Tätä voidaan harjoitella hetken aikaa. Sitten otetaan nami nyrkin sisään ja pidetään nyrkkiä selkeästi koiran vasemmalla puolella. Odotetaan että koira koskettaa vasemmalla tassulla nyrkkiä, käsketään esim "valitse" ja palkitaan välittömästi. Näitä kahta käskyä harjoitellaan, että ne varmasti sujuvat. Sitten voidaan yrittää koko suoritusta. Laitetaan nami oikeaan nyrkkiin ja molemmat nyrkit koiran eteen, selkeästi erillään toisistaan. Kysytään koiralta "kumpi käsi" ja käskysanalla "käsi" sen tulisi merkitä oikea nyrkki. Sitten vaihdetaan nami vasempaan käteen ja käsketään "valitse", jolloin koiran tulisi merkitä vasen käsi.

Kurkistus

Laita koira taaksesi, vaikka opettamalla se tietyllä käskysanalla kuten "taakse". Kun taakse meno on opetettu, levitä hivenen jalkojasi, siten että koiran pää mahtuu jalkojen väliin. Näytä koiralle namia ja houkuttele se jalkojesi väliin. Samalla käsket "kurkkaa" ja palkitset. Sitten taas toistoja ja vähitellen jalkoja voidaan pitää enemmän yhdessä, joten jatkossa näyttää siltä, että koira työntää käskyllä "kurkkaa" päänsä.

Kasi

Tehdään kahdeksikko harallaan olevien jalkojen välistä. Aluksi käsketään "kasi" ja ohjataan koira oikeaa reittiä namin avulla. Pidetään namia koiran kuonon edessä ja siirretään sitä kädestä toiseen kiertäen oikeaa reittiä. Sitten vaan toistoja toiston perään ja jossain vaiheessa koira tekee tempun pelkällä käden liikkeellä. Muista palkita riittävästi. Tämä liike on myös hyvä lämmittely vaikkapa ennen agitreeniä (myös ohjaajalle).

Aktivointia

Laita maitopurkin sisään makupaloja ja sulje ne. Jätä koiralle vaikka lähtiessäsi, aktivoituu hetkeksi aikaa. Tähän voi käyttää myös kaikki muut pahvilaatikot yms. Muistakaa tehdä maitopurkkiin ja vastaavaan materiaaliin riittävästä reikiä, että mahdollisesti suuhun juuttuessaan ilma pääsee kulkemaan !

Aktivointia

Laita pyyheen sisään makupaloja ja taittele pyyhe useaan kertaan, jälleen etsimisessä kuluu hetki aikaa, opettaen samalla nenän käyttöä.

"Nosta", hihnan ottamiseksi

Normaalimittaisilla hihnoilla lenkkeillessä hihna menee usein etujalan alle, varsinkin kun koiria on useampi ja ne pysähtyvät haistelemaan eri tahtiin. Opeta koiralle käsky "nosta", millä koira itse oppii nostamaan etujalkansa maasta ja saat näin hihnan pois itse kumartumatta.