Barffi.net
Riikan Hauska Koirakoulu
Reviiri Eläinlääkäriasema

NOU / NOME /WT

Tutustu lajiin myös:

http://www.snj.fi/harrastukset/rodunomaiset_kokeet_nou_nome-a_n/

 

Teksti lainattu sivustolta tolleri.fi

NOU

Noutajien taipumuskokeella pyritään toteamaan onko koiran luonne kyseiselle noutajarodulle tyypillinen ja onko koiralla edellytyksiä koulutettavaksi pienriistan talteenottoon ja noutajien metsästyskokeeseen. Kokeessa testataan mm. koiran suhtautumista vieraisiin ihmisiin ja koiriin, koiran itseluottamusta ja aloitekykyä, suhtautumista laukauksiin, vainun käyttöä, hakuintoa, noutohalua, nouto-otetta, riistan palauttamista, uimahalua sekä yhteistyöhalukkuutta. Muotovalion arvon saaminen edellyttää taipumuskokeen hyväksyttyä suorittamista.

 

NOME

Noutajien kylmän riistan metsästyskokeeseen (NOME B) voivat osallistua taipumuskokeen läpäisseet koirat. Kokeen tarkoituksena on arvioida koirien soveltuvuutta ja halua työskennellä metsästyksenomaisissa tehtävissä ja olosuhteissa. Nome jakaantuu alokas-, avoimeen ja voittajaluokkaan. Noutajien käyttövalion arvon (FI KVA) saadakseen koiran tulee saavuttaa voittajaluokasta kolme ykköspalkintoa, hyväksytty käytännön metsästyskoe sekä näyttelyssä olla palkittu laatumaininnalla H vähintään 15kk ikäisenä.

Lämpimän riistan metsästyskoe (NOME A) suoritetaan todellisissa metsästystilanteissa. Toistaiseksi yksikään tolleri ei ole suomessa osallistunut NOME A -kokeeseen.

 

WT

WT-kokeet testaavat noutajien metsästyskäyttöön soveltuvuutta kenttäkokeen muodossa. Koe suoritetaan damein rastitehtävinä. Kokeessa on neljä luokkaa: alokas-, avoimen ja voittajaluokan lisäksi on nuortenluokka, johon saavat osallistua 9-17 kk ikäiset noutajat, joilla ei ole vielä taipumuskoetulosta. Alokasluokkaan vaaditaan NOU-tulos.