Barffi.net
Riikan Hauska Koirakoulu
Reviiri Eläinlääkäriasema

Nose Work

K9 Nose Work on vuonna 2008 USA:ssa kehitetty harrastuslaji koirille. Alun alkaen tämä nenätyöskentelyharjoitus kehitettiin rescuekoirien aktivointiin, mutta pian huomattiin, miten paljon aktiivinen haisteleminen ja nenän käyttäminen paransivat koirien hyvinvointia ja laji levisi kaikkien koiranomistajien saataville. Nykyisin K9 Nose Work on USAssa nopeasti suosiotaan kasvattanut kilpailulaji.

Suomessa laji on uusi ja Scentressä on mahdollisuus harjoitella sitä ensimmäisten joukossa.

Ruotsissa lajia on harrastettu jo muutaman vuoden ajan. Laji on rantautunut myös Norjaan. Pohjoismaissa etuliite K9 (lausutaan [’keinain] =canine l. koira) on päädytty pudottamaan pois ja laji tunnetaan täällä nimellä Nose Work. Laajempaa Pohjoismaista yhteistyötä lajin sisällä kaavaillaan myös.

Nose Work sopii kaikille koirille ja ohjaajille. Koira voi olla pieni tai suuri, rohkea tai arka, kolmijalkainen, kuuro tai sokea. Laji ei vaadi koiralta tai ohjaajalta erikoistaitoja, perushallinta on riittävä. Lajia ei myöskään harrasteta ryhmäkurssina, jolloin laji sopii myös ihmis- tai koira-aroille yksilöille.

Nose Workin perusajatuksiin kuuluu, että lajin tulee olla mukavaa tekemistä ja hauskaa sekä ihmisille että koirille. Lajin henkeen kuuluu, ettei tiukkoja palkitsemiseen tai hallintaan liittyviä sääntöjä ole ja koulutusmenetelmät perustuvat palkitsemiseen. Koulutus ja kokeet järjestetään aina turvallisuus huomioon ottaen. Nose Work on laji, jota on helppo harrastaa omassa kodissa ja aktivointimenetelmänä se on verraton. Haasteita kaipaava koirakko voi harjoitella kursseilla tavoitteenaan kokeet/kilpailut.

Nose Work kilpailulajina

Kilpailuluokkia on neljä: luokka 1, luokka 2, luokka 3 ja Eliittiluokka. Ennen kisoihin pääsyä, koiran tulee läpäistä hajutesti.

Jokaisessa luokassa suoritetaan etsinnät neljässä erilaisessa osiossa, joita ovat laatikkoetsintä, sisäetsintä, ulkoetsintä ja ajoneuvoetsintä. Luokkien vaativuus kasvaa etsittävien hajujen määrän kasvaessa ja piilojen sekä ympäristöjen vaativuudessa. Jokaisessa osiossa on maksimiaika, jonka sisällä hajun tulisi löytyä. Virhepisteitä saa esimerkiksi, jos koira vahingoittaa etsinnässä esineitä, virtsaa rata-alueelle tai jos omistaja käyttää epäasiallisia menetelmiä. Koira voi olla kytkettynä tai vapaana. Myös etsintäaika ratkaisee ja nopeus on valttia, mikäli mielii kokeita/kilpailuja voittaa. Eliittiluokka järjestetään kutsukilpailuina niille, jotka ovat kolmasti suorittaneet luokan 3. Hajuina ovat luokan 3 hajut, eikä sääntöjä ole. Tässä kilpailuluokassa tähdätään työkoiran tarkkuuteen, tehokkuuteen ja hallittavuuteen missä tahansa olosuhteissa.

Luokassa 1 etsittävänä hajuna on eucalyptus, toisessa luokassa eucalyptus ja laventeli, kolmannessa eucalyptus, laventeli ja laakerinlehti. Eteeriset öljyt käyvät huonosti Nose Work–lajiin ja siksi käytämme erikoisuutoksia, joita myös myymme eteenpäin asiakkaille ja kouluttajille.

Kuvaus koetilanteista kussakin osiossa:

Laatikkoetsintä:

Hajua etsitään 15 identtisen laatikon joukosta ja hajua sisältävä laatikko tulee ilmaista ilman, että esinettä vahingoitetaan. Ilmaisun tulee olla sellainen, että omistaja tunnistaa sen (ei tarvitse olla esimerkiksi istuminen tai maahanmeno). Omistaja ilmoittaa löydöstä erikseen sovitulla merkillä. Kokeessa etsinnästä otetaan aika etsintäalueelle siirtymisestä omistajan löytö-ilmoitukseen.

Sisäetsintä:

Hajua etsitään kodinomaisesta ympäristöstä, joka on suunnilleen yhden pienen huoneen kokoinen ja sisältää esimerkiksi pöytiä, tuoleja, lipastoja ja hyllyjä. Haju voi olla esimerkiksi kirjahyllyssä tai pöydän alapinnalla ja koiran tulee ilmaista haju mahdollisimman tarkasti omistajalle niin, että omistaja voi kertoa missä haju on. Koira ei saa raapia tai purra esineitä, muutoin ilmaisulle ei ole rajoituksia ja riittää että omistaja tietää koiran löytäneen hajun ja ilmoittaa löydöstä kuten laatikkoetsinnässä. Suorituksesta otetaan aikaa kuten laatikkoetsinnässä.

Ulkoetsintä:

Haju on piilotettu ulkotiloihin rajatulle alueelle, jossa voi olla kuormalavoja, ämpäreitä tai muita esineitä. Alueen ei tarvitse olla hajuton, vaan alueella saattaa olla esimerkiksi ihmisten ja koirien hajuja. Haju voi olla esimerkiksi lavan tai reiällisen purkin alla ja koiran tulee ilmaista haju mahdollisimman tarkasti omistajalle niin, että omistaja voi kertoa missä haju on. Alemmissa luokissa haju ei ole vaikeissa piiloissa, kuten maan sisällä, saatavilla maan pinnalla tai kovin korkealla. Koira ei saa raapia tai purra esineitä, muutoin ilmaisulle ei ole rajoituksia ja riittää, että omistaja tietää koiran löytäneen hajun ja ilmoittaa löydöstä kuten laatikkoetsinnässä. Suorituksesta otetaan aikaa kuten laatikkoetsinnässä.

Ajoneuvoetsintä:

Haju on sijoitettu ajoneuvon ulkopinnalle, rakenteiden sallimiin koloihin tai suoraan pinnalle sipaistuna. n. 1m korkeudella tai alempana. Haju ei ole alemmissa luokissa vaikeissa piiloissa, kuten ajoneuvon alla. Autojen lisäksi piiloiksi käyvät myös esim. trailerit ja asuntoautot. Koira ei saa raapia tai purra ajoneuvon osia, muutoin ilmaisulle ei ole rajoituksia ja riittää, että omistaja tietää koiran löytäneen hajun ja ilmoittaa löydöstä kuten laatikkoetsinnässä. Suorituksesta otetaan aikaa kuten laatikkoetsinnässä.

Kertomus 1- luokan hajutestistä, johon osallistuimme 10.4.16 Taikan kanssa

Hometutka järjesti 1- luokan hajutestin 10.4.16, tuomarina Erkku Kottonen. Osallistuimme testiin Taikan kanssa.

Testissä käytettiin luokka 1. kilpailuluokassakin käytettävää hajua, eukalyptusta. Sisälle huoneeseen, lattialle, oli asetettu 12 laatikkoa kahteen riviin. Haju oli yhdessä näistä laatikoista.
Koiralla oli 3 min aikaa etsiä haju ja ilmaista se tavallaan. Ilmaisutapaa ei oltu määritelty, tärkeintä oli että ohjaaja osasi tulkita koiran löytäneen hajun.

Kun testi alkoi, menin huoneeseen Taikan kanssa, Taika kytkettynä. Taika lähti kiertämään laatikoita, haistellen niitä. Jokainen laatikko haistettin ja jo tässä vaiheessa Taika näytti löytävän oikean laatikon. Itse halusin vielä varmistaa ja kiersimme laatikot uudelleen. Nyt Taika osoitti oikean laatikon hyvin selvästi, nuuhkien sitä huolella, vähän tökäten kuonolla ja katsoen minuun. Silloin nostin käteni ylös ja sanoin "löytö". Tuomari vahvisti oikean laatikon löytyneen ja näin ollen saimme oikeuden  osallistua virallisiin Nose Work- kisoihin! Asiasta täytettiin kilpailukirja, jonka tuomari allekirjoituksellaan vahvisti. Myöhemmin tulevissa kisoissa, suoritukset merkitään tähän kirjaan. 

Hajutestin laatikkoetsintä, oikea laatikko on löytynyt  

Linkkejä

Sääntökirjassa (ei vielä suomennettu) selostetaan tarkemmat säännöt:

http://www.nacsw.net/trial-information/trial-rule-book

Lajin Yhdysvaltalaiset kotisivut, K9 Nose Work:  http://www.k9nosework.com/

Ruotsin Nose Work yhdistys, Svenska Nose Work klubben: http://www.snwk.se/

(tekstiä lainattu: Erkku Kottonen, Suomen Eläinkoulutuskeskus Oy)