Barffi.net
Riikan Hauska Koirakoulu
Reviiri Eläinlääkäriasema

Koiranäyttelyt

 

 

Tollerien koiranäyttelyt löydät vaikkapa:
Kennelliitto tapahtumakalenteri

Sekä tältä sivustolta kohdasta Tapahtumakalenteri

Koiranäyttelyissä arvioidaan koiran rodunomaista ulkomuotoa, liikkumista sekä käyttäytymistä. Tolleri kuuluu ns. vapaasti esitettäviin rotuihin. Tämä tarkoittaa sitä, että koiraa ei asetella poseeraamaan, sen häntää ei seisotettaessa pidetä ylhäällä, sitä ei juoksuteta hihna kireällä, vaan vapaasti. Tai näin ainakin tulisi olla! Kaikenlainen yliesittäminen ja esittäjän itsensä esittäminen tulisi tämän rodun kanssa unohtaa. Tolleri vilkasluonteisena koirana usein nauttii esiintymisestä ja ravaa ja seisoo häntä liehuen. Itse kuljemme näyttelyissä iso häkki mukana, jonne kaikki kolme tyttöä menevät mielellään odottelemaan esiintymisvuoroaan, ja pian jo kuuluu häkistä unista tuhinaa. Kun häkin ovi avataan ja näyttelyhihna laitetaan kaulaan, syttyy ilo silmiin ja koko koiran olemus muuttuu- esiintyminen on kivaa :-) Vapaasti ja luonnollisesti esiintyvä koira on kaunis! Kun esityksen jälkeen muistat koiran, etkä esittäjää, on näyttelykehää ilo seurata.

Näyttelyharrastus aloitetaan opettamalla koira seisomaan vapaasti paikallaan, ravaamaan hihnassa vetämättä ja antamalla vieraan ihmisen tulla tunnustelemaan koiran kauttaaltaan ja katsomaan hampaat. Jo pennun kanssa näitä asioita kannattaa aloittaa treenata. Ensin lyhyitä aikoja, 10 s seisomista ja tästä palkka, aikaa pidentäen, kunnes päästään muutamankin minuutin kauniiseen paikallaan seisomiseen.

Pennun kanssa ensimmäisiin näyttelyihin pääsee 7 kk iässä, tämä 7 -9 kk ikäisille pennuille tarkoitettu luokka on epävirallinen ja siellä lähinnä treenataan kehäkäytöstä. Viralliset näyttelyluokat alkavat kun koira täyttää 9 kk. Luokkien jako menee seuraavasti:

  1. Pentuluokka 7 - 9 kk, epävirallinen
  2. Junioriluokka 9 – 18 kk ikäisille koirille
  3. Nuortenluokka 15-24 kk ikäisille
  4. Avoin luokka 15 kk – 8 v ikäisille
  5. Valioluokka, muotovalion arvon jostakin maasta saavuttaneille koirille
  6. Käyttöluokka noutajien rodunomaisen taipumuskokeen suorittaneille koirille
  7. Veteraaniluokka, yli 8- vuotiaille koirille

Lisäksi on olemassa kasvattaja- ja jälkeläisluokkia, joissa saman kasvattajan kasvatit tai saman koiran jälkeläiset kisaavat ryhmänä.

Näyttelyissä kilpaillaan luokittain siten, että aina lähdetään nuoremmasta luokasta ylöspäin, ensin urokset, sitten nartut. Tuomari arvostelee jokaisen luokan ensin ryhmänä, sitten jokaisen luokan koiran yksittäin. Tästä yksilöarvostelusta saa kirjallisen dokumentin ja tässä määräytyy myös koiran saama arvosana. Arvosanoja on aina hylätystä erinomaiseen + sertifikaatin arvoiseen (SA). Arvostellessaan tuomari vertaa koiraa rotumääritelmän ihannekoiraan, katsoo koiran rodunomaisen liikkumisen, purennan, käsiteltävyyden sekä turkin kunnon. Jos kaikki on kohdillaan, koira saa SA:n eli korkeimman mahdollisen arvosanan. Mikäli koira ei ole täysin ihannekoiran arvoinen, koira voi saada "pelkän" erinomaisen (eri) , siitä alaspäin, erittäin hyvä (eh) , hyvä (h) , tyydyttävä (t) tai hylätty (hyl). Hylätyksi koira useimmiten tulee käytöksen perustella. Esim aggressiivisuus tai voimakas pelokkuus ovat usein hylkäämiseen johtavia syitä. Voi myös käydä niin, että koiraa ei voida arvostella. Koira voi vaikkapa ontua kehässä, jolloin liikkeitä ei nähdä, kuten pitäisi ja tällöin koira saa EVA:n (ei voida arvostella). Kun tuomari on arvostellut jokaisen luokan koirat yksilöarvostelussa, näistä koirista ne, jotka ovat saaneet eh:n, eri:n tai eri+SA:n, kisaavat keskenään luokan sijoituksesta. Neljä koiraa/luokka sijoitetaan. Jokaisesta luokasta kaikki eri+SA:n saaneet jatkavat lopuksi käytävään kisaan parhaasta uroksesta tai nartusta. Tässä loppukilpailussa kisaavat siis kaikki parhaalla arvosanalla palkitut koirat jokaisesta luokasta, aina junioreista veteraaneihin, neljä parasta sijoitetaan. Voittajakoira palkitaan sertifikaatilla, jollei voittaja voi ottaa sertifikaattia vastaan, se siirretään ensimmäiselle sellaiselle koiralle joka voi. Sertifikaatteja voi alle 2- vuotias koira "kerätä" niin paljon kuin ehtii, 2 vuotta täytettyään sertifikaatteja saa vastaanottaa enää yhden. Meillä esim Taikalla on 16 sertifikaattia ja Lumolla tällä hetkellä 15 sertifikaattia Suomesta. Suomen muotovalion arvon saavuttaakseen koira tarvitsee 3 sertifikaattia eri tuomareilta, ja näistä yksi tulee olla 2 vuoden iän jälkeen saavutettu. Lisäksi tolleri tarvitsee rodunomaisen taipumuskokeen (NOU) hyväksytysti suoritetuksi, saadakseen Suomen muotovalion arvon.Jos kyseessä on kansainvälinen näyttely (KV- näyttely), siellä jaetaan kansainvälinen sertifikaatti eli cacib. Tämä menee aina voittajakoiralle, paitsi jos koira on juniori tai veteraani. Silloin cacib siirtyy toiseksi tulleelle koiralle, mikäli tämä voi sen kilpailuluokkansa puolesta ottaa vastaan. Mikäli ei voi, cacibia ei jaeta. Tuomari voi myös päätöksellään jättää cacibin kokonaan jakamatta, jollei hän pidä voittajakoiraa niin hyvänä, että katsoo koiran ansaitsevan cacibin. Kansainvälisen näyttelyvalion arvon (CIE) koira saavuttaa, kun on kerännyt 4 cacibia kolmesta eri maasta, vähintään 1 vuosi ja 1 päivä väliä ensimmäisellä ja viimeisellä. Meidän koiristamme Taikalla on tällä hetkellä 22 cacibia ja hän on CIE.

Kun sekä urokset että nartut on sijoitettu paremmuusjärjestykseen ja molempien sukupuolten parhaat valittu, tulevat uros ja narttu vielä viimeiseen kehään kisaamaan toisiaan vastaan rotunsa parhaan (ROP) tittelistä. Toinen voittaa saaden punakeltaisen ruusukkeen ja toinen "häviää" tullen vastakkaisen sukupuolen parhaaksi (VSP) saaden vihreävalkoisen ruusukkeen. ROP kisaa näyttelypäivän päätteeksi käytävässä ryhmäkehässä muita oman roturyhmänsä koiria vastaan ja mikäli siellä sattuu sijoittumaan 4 parhaan joukkoon, niin tulee palkituksi RYP- palkinnolla. RYP 1 kisaa vielä koko näyttelyn isoimmasta tittelistä Best In Showsta eli BIS- palkinnosta.

Jokainen koira, jolla ei ole rotumääritelmän mukaisia hylkääviä virheitä, voi tulla palkituksi ja pärjätä näyttelyssä. Joskus käy niinkin, että tällaisia virheitä omaava koira saa arvostelun ja tulee palkituksi. Esim. pieni värivirhe voi tuomarilta jäädä huomaamatta, tai jokin muu rotumääritelmässä virheeksi tai hylkääväksi virheeksi kirjattu seikka. Näyttelyt ovat pääasiassa mukava harrastus, kun niihin asennoituu oikein. Omalla porukalla, joka koostuu omista koirista ja omista kasvateista, on mukava kerääntyä viettämään näyttelypäivää, pitää hieman piknikkiä ohessa, vaihtaa kuulumisia, tavata kasvatteja ja yhdessä iloita jos (kun) joku meidän tiimistä menestyy!

 

Virheitä (rangaistaan suhteessa virheen asteeseen)

 • Yli kolmen senttimetrin poikkeama ihannekorkeudesta,
 • Yläpurenta,
 • Liian lyhyt häntä; koukkuhäntä; häntä joka kaartuu niin paljon että se koskettaa selkää,
 • Massan puute aikuisella koiralla,
 • Kovera tai kupera pään ylälinja,
 • Jyrkkä otsapenger,
 • Isot, pyöreät silmät,
 • Kirsu, silmänympärykset ja silmät väärän väriset,
 • Vaaleanpunainen kirsu,
 • Hajavarpaiset tai matalat tassut,
 • Liian pehmeät ranteet,
 • Avoin turkki,
 • Kaareva tai notko selkä,
 • Heikko lanne,
 • Häntä selkälinjan alapuolella koiran liikkuessa

 

Hylkäävät virheet

 • Valkoinen väri lavoissa, korvien luona, niskassa,
 • Hopeinen tai harmaa väri tai mustat alueet turkissa,
 • Varpaiden välissä olevien ihopoimujen puuttuminen,
 • Alapurenta, vino purenta,
 • Arkuus aikuisella koiralla,
 • Laikullinen kirsu,
 • Yläpurenta,
 • Muut värit kuin punaisen tai oranssin vivahteet

 

Arvosteluluokat:
VET = veteraani, ikä yli 8 vuotta
VAL= muotovalio
KÄY= vaadittava käyttötulos ikä 15 kk
AVO= ikä 15 kk - 7 vuotta
NUO = ikä 15 kk -  2 vuotta
JUN = ikä  9 kk - 18 kk
pentu= ikä 5-9 kk, epävirallinen luokka

Tulokset: 
SA = Sertifikaatin arvoinen = vaaleanpunainen
ERI = Erinomainen = punainen 
EH  = Erittäin  Hyvä  = sininen 
H  = Hyvä = keltainen 
T  = Tyydyttävä  = vihreä
EVA = Ei Voida Arvostella = ruskea
HYL = hylätty  = harmaa

KP = Kunniapalkinto  = Liila
SERT = CAC = Serti =  kyseisen maan värit
VARA-SERT = V-SERT = R-CAC = Vara-Serti  =  Suomessa vaaleansininen
CACIB = Kansainvälinen Serti = valkoinen
VARA-CACIB = V-CACIB = R-CACIB = Vara -Kansainvälinen Serti = oranssi
CAC = Candidate of Certifikate = SERT koira

Luokkasijoitukset
1. punainen
2. sininen
3. keltainen
4. vihreä

PN =Paras Narttu

PU = Paras Uros

ROP = Rotunsa Paras
VSP = Vastakkaisen Sukupuolen Paras
RYP =Ryhmän paras
BIS = Näyttelyn paras

FI MVA = Suomen MuotoVAlio = punavihreä
EE MVA = Eestin MuotoVAlio
FI V13 = Suomen VOittaja 2013
FI JV13 = Suomen Juniori VOittaja 2013

EUV = (EW) = Euroopan Voittaja
MV= (WW) = Maailman Voittaja
PMV = PohjoisMaiden Voittaja
BALTV = Balttian Voittaja

C.I.E = Kansainvälinen Näyttelyvalio
C.I.B = Kansainvälinen Muotovalio