Barffi.net
Riikan Hauska Koirakoulu
Reviiri Eläinlääkäriasema

Dobo

Dobo on suunniteltu kasvattamaan sekä ohjaajan että koiran lihaskuntoa, kehonhallintaa, liikkuvuutta  ja tasapainoa. Ja samalla parantamaan suhdetta koiran ja omistajan välillä.

Dobo-harjoitukset tehdään pääasiassa käyttäen apuna tasapainotyynyjä ja ovaalin muotoisia palloja joiden muoto sopii koiralle palloa paremmin. Liikkeitä lajissa on kolmenlaisia: koiran  tekemiä, ohjaajan tekemiä ja yhdessä tehtäviä. Monet liikkeistä ovat muokattavissa helpoista haastaviksi hyvin pienillä muutoksilla, jolloin laji sopii kunnoltaan kaikentasoisille treenaajille.

Monet koiraharrastukset vaativat koiran fysiikalta paljon. Harrastuskoirilla, varsinkin sellaisissa lajeissa, johon kuuluu käännöksiä vauhdissa ja joissa tarvitaan hyvää kehon hallintaa dobosta on erityistä hyötyä. Koiran kehonhallinta ei nimittäin ole mikään itsestäänselvyys.

Suurin doboilusta saatava hyöty on syvien lihasten ja tasapainon  kehittyminen. Syvä lihaksisto on kuin tukikorsetti lähellä selkärankaa. Syvien lihasten tehtävänä on tukea sitä liikkuessa jo ennakoivasti.

Koiran syvä lihaksisto alkaa heiketä tutkimusten mukaan jo koiran täytettyä 4 kk, mikäli koira ei saa siihen harjoitusta. Syvät lihakset ovat herkkiä lihaksia, jotka isojen aivojen käskystä aktivoituvat  jo ennen pinnallisia lihaksia, jotka vastaavat itse liikkeestä.

Koiran pinnalliset lihakset ovat siis niitä, jotka liikuttavat koiraa. Syvät lihakset taas ovat ne, jotka tukevat nivelet paikoilleen. Syvät lihakset aktivoituvat hitaissa liikkeissä ja staattisessa tasapainoilussa. Mikäli koiran syvä lihaksisto ei ole kunnossa, pinnallisetkaan lihakset eivät voi toimia kunnolla. Seurauksena on lihasten jännittymistä, kiputiloja, kulumia ja lukkoja.

Dobo-harjoittelun edut koiralle ovat

  • Harjoitukset kehittävät koiran keskittymiskykyä
  • Harjoitukset kehittävät koiran ketteryyttä, tasapainoa ja kehonhallintaa
  • Harjoitukset vahvistavat koiran (syvää) lihaksistoa
  • Harjoitukset auttavat koiraa myös venyttämään itseään ja poistamaan mahdollisia lihasjännityksiä
  • Harjoittelu yhdessä koiran kanssa tukee ja parantaa suhdetta ohjaajaan

Doboharjoittelu on fyysisesti rankkaa koiralle. Alkuun noin 15 minuutin kokonaisaika pallon päällä on ehdoton maksimi. Vaikka koira muutoin saattaakin olla hyväkuntoinen, ei se tarkoita välttämättä, että koiran syvä lihaksisto on vastaavassa kunnossa. Koiran tekemien harjoitusten välissä kannattaa pitää taukoja, juottaa koira ja tehdä ohjaajan liikkeitä. Mikäli koira on jostain syystä heikkokuntoinen, kannattaa harjoittelu aloittaa 15 minuuttiakin pienemmästä kokonaismäärästä.  

Koiran doboharjoittelu kannattaa aloittaa varoen ja noin 3 kertaa viikossa on hyvä määrä alkuun, niin että treenipäivien välissä on aina lepopäivä. Koiralla tulee olla mahdollisuus juoda treenien aikana ja sillä tulee olla vettä tarjolla myös treenien jälkeen. Huomaa, että koiran aineenvaihdunta kiihtyy treenin aikana, joten sillä on todennäköisesti treenin jälkeen tarve päästä ulos asioilleen.  Vaikka dobo onkin koirien mielestä mukavaa,  tulee koiraa treenatessa palkita oikeasta suorituksesta. Makupaloiksi sopivat parhaiten helposti nieltävät, maukkaat makupalat kuten juusto, lihapullat, jauhemaksapihvit yms. hieman koirasta riippuen. Liian hyvät namit saattavat kiihdyttää koiraa liiaksi, jolloin keskittymisen häiriintyy, mutta liian heikot namit eivät koiraa innosta aloittamaan.

Dobopallo valitaan koiran säkäkorkeuden mukaan niin, että pallon tulisi olla vähintään noin 10 - 15cm koiran säkäkorkeutta korkeampi. On toki liikkeitä, joita voi tehdä myös pienempää palloa apuna käyttäen.  Mikäli koira on pitkärunkoinen, on usein tarpeen ottaa vielä säkäkorkeutta vastaavaa kokoa suurempi pallo. Jos olet kahden vaiheilla, valitse isompi pallo.

Vaikka pallojen materiaali kestää kynnet on ne hyvä kuitenkin leikata ja katsoa, ettei kynsissä ole teräviä reunoja ennen harjoittelun aloittamista.

Doboharjoittelu aloitetaan aina alkulämmittelyllä ja lopetetaan jäähdyttelemällä.

Teksti lainattu: http://www.dobo.fi/dobosta/